Nejlepší Shilajit,mumio - dávkování, účinky

Nasloucháte potřebám svého těla a rádi objevujete nové způsoby, jak podpořit své zdraví a vitalitu? Pak vás jistě zaujme jedinečný přírodní doplněk stravy z dalekých Himalájí - shilajit. Přestože tato jedlá pryskyřice ještě není tak známá, jak by si zasloužila, nabízí široké spektrum blahodárných účinků pro váš organismus. V dnešním článku se společně ponoříme do tajů shilajitu a odhalíme, proč je pomyslným klenotem mezi přírodními suplementy. 

Přírodní doplněk stravy s dlouhou tradicí

Zatímco moderní doplňky stravy, jako je CBD olej či nejrůznější vitamíny, v současné době vévodí trhu, na rozdíl od shilajitu mají poměrně krátkou tradici. Shilajit, známý také pod názvem mumio či mumijo, pomáhá k pevnějšímu zdraví o poznání déle - některé zdroje uvádí jeho použití už před celými 3 000 lety. A to už je pěkná řádka let, během kterých mohl prokázat své účinky! 

Historicky tradice užívání shilajitu sahá až do dávných dob, kdy se tato cenná látka začala využívat v tradiční medicíně starověkých kultur v oblasti Himalájí. První zmínky o jejím využití lze najít v různých starověkých textech, včetně děl ayurvédských a tibetských léčitelů. Těžba a používání shilajitu bylo tajemstvím dobře střeženým lokálními obyvateli, kteří ho využívali pro jeho pozoruhodné vlastnosti pro podporu zdraví a vitality. Během let se však rozšířil po celém světě, a pořídit ho tak můžete ve většině dobře zásobovaných e-shopů a kamenných obchodů zaměřených na zdravou výživu.

Co shilajit vlastně je?

Nabízí se samozřejmě otázka, co se vlastně za tajemným názvem shilajit skrývá. Jednoduše řečeno, jedná se o pryskyřici vznikající rozkladem organické hmoty, rostlin a mikroorganismů, které se hromadí ve skalních trhlinách zejména v oblastech Himalájí. Vzniklá hmota následně během období sucha, kdy v horách panují vyšší teploty, vysychá a dává za vznik tmavé pryskyřičné hmotě, kterou dnes známe jako shilajit. A to už přichází na řadu tvrdá a náročná práce místních obyvatel, kteří se vydávají do hor shilajit vlastnoručně těžit. Není tak divu, že pravý shilajit z Himalájí často disponuje poněkud vyšší cenovkou!

Pokud se však nenecháte odradit cenou, svému tělu dodáte opravdu široké spektrum prospěšných látek. Shilajit je bohatý na různé minerály, jako je železo, měď, zinek, mangan, draslík, vápník, hořčík a další. Tyto minerály jsou klíčové pro správné fungování našeho těla a podporu dobrého zdraví. Kromě toho shilajit obsahuje fulvové kyseliny, které se řadí mezi organické kyseliny a které vznikají při rozkladu organické hmoty. Kyselina fulvová jako taková je známá pro své antioxidační a protizánětlivé účinky.

Účinky shilajitu na vaše tělo

Tím se dostáváme k další zásadní otázce - na jaké účinky se můžete těšit, pokud shilajit zařadíte do jídelníčku? Pokud bychom se zeptali tradičních léčitelů z Himalájí, odpověď by bezpochyby byla velice obsáhlá. My ji však vzhledem k legislativě musíme poněkud zkrátit s ohledem na účinky, které můžeme oficiální uvádět v souladu s předpisy Evropské unie a Státního zdravotního ústavu. V rámci schválených výživových tvrzení shilajit a v něm obsažené látky podporují: 

  • Normální stav kostí a kloubů,
  • Normální trávení,
  • Metabolismus sacharidů a lipidů,
  • Imunitní systém (jedná se o antioxidant),
  • Menstruační komfort,
  • Duševní a kognitivní činnost,
  • Normální funkci reprodukčního systému,
  • Normální funkci močové soustavy,
  • Kontrolu tělesné hmotnosti.

 

Trochu jiný pohled na shilajit nabídnou osobní zkušenosti jeho pravidelných uživatelů. Ti uvádějí například subjektivně vyšší pocit energie a snížení míry únavy, což by mohlo souviset se schopností shilajitu snížit ztrátu ATP při energetickém metabolismu. Poměrně osvědčené je rovněž užívání shilajitu jakožto podpůrné látky pro zvýšení účinků ostatních užívaných doplňků stravy. 

Ačkoliv se shilajit užívá primárně vnitřně, zapomenout nesmíme ani na jeho kožní užití. Setkat se můžeme s pozitivním vliv na ekzémy a další kožní obtíže - stačí ho ve formě roztoku rozstírat na postižené oblasti. 

Vedlejší účinky shilajitu

Zároveň je třeba dodat, že i shilajit má jako každá látka určité vedlejší účinky a kontraindikace. Negativní vedlejší účinky, zejména ve formě zažívacích obtíží, souvisí především s užíváním příliš vysoké dávky - vždy tak věnujte zvýšenou pozornost pokynům výrobce. A rozhodně nezanedbávejte ani případné kontraindikace, kterými je jak těhotenství a kojení, tak pravidelné užívání některých léků. 

Jak vybrat kvalitní shilajit?

Zaujal vás dlouhý výčet příznivých účinků a obsah mnoha cenných látek a zvažujete, že shilajit zkusíte zařadit do svého jídelníčku? Pak je na místě varování, že ne všechny shilajity na trhu jsou si rovny. Zkrátka a dobře, sehnat kvalitní shilajit není jen tak.

Pokud si chcete být jistí, že nevyhazujete peníze za nefunkční a nekvalitní produkt, v prvé řadě si pohlídejte zemi původu, kterou by měl být některý stát z oblasti Himalájí. Na škodu však není ani zpracování v České republice či Evropské unii, které je zárukou splnění veškerých zdravotnických a hygienických norem. Zejména produkty zpracované v Číně a neschválené pro český trh mohou obsahovat škodlivé chemické látky či těžké kovy.

Jak užívat shilajit?

Užívání shilajitu je poměrně snadné a může být přizpůsobeno vašim individuálním potřebám. Doporučená dávka se pohybuje kolem 200 miligramů, což se rovná 0,2 gramům samotného shilajitu, který stačí rozmíchat v teplé vodě. Někteří lidé preferují přidání medu, což může zjemnit typickou chuť pryskyřice. Pokud jste citliví na chuť, můžete zvolit alternativní způsob užívání, jako jsou kapsle nebo tablety s shilajitem.

Co se týče doby užívání, některé zdroje doporučují užívat shilajit spolu s jídlem. Nicméně pro optimální účinky je vhodnější užívat ho na lačno nebo alespoň třicet minut po jídle, aby se zlepšila jeho absorpce a účinnost. Mnoho uživatelů preferuje užívat shilajit ráno jako součást svého ranního rituálu, aby podpořili svou energii a vitalitu během dne. A jak shilajit dopřejte svému tělu vy?