Kratom vs Matcha [Jaký je v tom rozdíl]

Ačkoliv je v České republice užívání a prodej kratomu legální, v mnoha dalších, zejména asijských, zemích je na seznamu kontrolovaných látek.

Podle českého zákonodárství je kratom možné prodávat výhradně pro sběratelské účely. Výrobek není určen k požití a je nabízen pro výzkumné nebo edukační účely. V souladu s nařízením EU č.1924/2006 nemáme oprávnění poskytovat o tomto produktu více informací ani tvrzení týkající se zdraví.

Text má pouze informativní charakter. 


V dnešní době hledá stále více lidí přírodní způsoby, jak zvýšit svou energii, zlepšit soustředění a celkově podpořit zdraví. Dvě z populárních možností jsou matcha a kratom. Přestože jsou oba produkty přírodního původu, mají odlišné účinky a využití. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi matchou a kratomem, jejich benefity a možné nežádoucí účinky.

Co je Matcha

Matcha je druh zeleného čaje pocházející z Japonska. Vyrábí se z mladých lístků čajovníku, které jsou jemně rozemleté na jemný prášek. Matcha je unikátní tím, že se konzumuje celý list, což znamená, že obsahuje více živin než tradiční zelený čaj.

Co je Kratom

Kratom (Mitragyna speciosa) je strom pocházející z jihovýchodní Asie. Listy kratomu jsou sušeny a poté rozemlety na prášek, který se prodává jako sběratelský předmět. V Asijských zemích se může konzumovat různými způsoby, například jako čaj nebo v kapslích.

Srovnání Matcha vs. Kratom

Vlastnost Matcha Kratom
Původ Japonsko Jihovýchodní Asie
Forma Jemně mletý prášek z lístků zeleného čaje Prášek, kapsle nebo čaj z listů stromu Mitragyna speciosa
Hlavní účinky Zvýšení energie, zlepšení soustředění, antioxidační účinky Úleva od bolesti, zlepšení nálady, stimulační nebo sedativní účinky v závislosti na dávce
Aktivní složky Kofein, L-theanin, katechiny (EGCG) Alkaloidy (mitragynin, 7-hydroxymitragynin)
Možné nežádoucí účinky Nespavost, nervozita (kvůli kofeinu), snížená absorpce železa Závislost, nevolnost, zvracení, závratě, zácpa
Legálnost Legální po celém světě Regulovaný nebo zakázaný v některých zemích a státech

Účinky na tělo

  • Energie a soustředění: Matcha poskytuje stabilní energii a soustředění bez výrazných výkyvů, zatímco kratom může působit stimulačně nebo sedativně v závislosti na dávce.
  • Zdravotní benefity: Matcha je silným antioxidantem, zatímco kratom je efektivnější v úlevě od bolesti a zlepšení nálady případně soustředění.

Bezpečnost a regulace

  • Legálnost: Matcha je široce dostupná a legální po celém světě. Kratom je v některých zemích a státech zakázán nebo regulován kvůli svým psychoaktivním účinkům a potenciálu k závislosti.
  • Dávkování a bezpečnost: Matcha má široké terapeutické okno a je bezpečná při běžné konzumaci. Kratom vyžaduje opatrné dávkování kvůli riziku nežádoucích účinků a závislosti.

Jaký je rozdíl mezi Matchou a Kratomem?

Matcha a kratom jsou dva velmi odlišné přírodní produkty, které mohou nabídnout různé benefity. Zatímco matcha je vynikající volbou pro zvýšení energie a soustředění s minimálními vedlejšími účinky, kratom může být užitečný pro úlevu od bolesti a zlepšení nálady, ale vyžaduje větší opatrnost při užívání. Při výběru mezi matchou a kratomem je důležité zvážit své individuální potřeby a konzultovat případné zdravotní otázky s odborníkem.